انيميشن سينمايي «شاهزاده روم» با حضور در جشنواره فيلم فجر، نخستين تجربه اكران خود را پشت سر خواهد گذاشت؛ انيميشني كه توانايي انيماتورهاي ايراني را به نمايش ميگذارد و با ساخت آن ايران ميتواند ادعا كند در انيميشنسازي به استانداردهاي كشورهاي صاحب اين صنعت رسيده است.
به گزارش«جوان» انيميشن شاهزاده روم در بخش خارج از مسابقه سيوسومين جشنواره فيلم فجر حضور دارد؛ انيميشني ايراني بر اساس زندگي شاهزاده مليكا نواده قيصر روم و مادر گرامي امام زمان(عج) كه بيشتر با عنوان نرجس خاتون ناميده ميشود.
حضور اميدواركننده انيميشنها در فجر
با وجود آنكه جشنواره فجر در موضوعات مختلفي از فيلم و تئاتر گرفته تا موسيقي، تجسمي، شعر و حتي مد و لباس برگزار ميشود اما تا به حال فرصت ايجاد جشنواره مستقلي براي انيميشنهاي ايراني وجود نداشته است. يكي از مهمترين دلايل اين مسئله پايين بودن توليدات بلند پويانمايي در داخل كشور و پايين بودن كيفيت اكثر آثار توليدي است كه جنبه رقابتي بودن آنها را كاهش ميدهد. در اين بين تك آثار مهم توليدي به اجبار در بخش خارج از مسابقه فجر حضور مييابند. اين اتفاق اولين بار براي انيميشن بلند «تهران 1500» رخ داد و امسال نيز براي شاهزاده روم در حال تكرار شدن است.
حضور انيميشنهاي ايراني اگرچه بدون رقابت با فيلمهاي رئال است، اما نويددهنده روشن بودن چراغ توليد انيميشن در كشور و همچنين تلاش براي بهتر شدن انيميشنهاي ايراني است.
جناح مؤمن نشان داد ميتواند
توليد انيميشن شاهزاده روم را ميتوان به تثبيت حضور و نشان دادن توانايي جناح مؤمن فرهنگي تفسير كرد.
تأكيدات مقام معظم رهبري در تقويت جناح مومن فرهنگي، اينبار در قالب يك گروه جوان و پرانگيزه كه توانمنديهاي خود را در مرحله عمل به تثبيت رساندهاند، نمايان شد. شاهزاده روم محصول مشترك «هفت سنگ» و «سلوك افلاكيان» است. «هفت سنگ» در سيويكمين دوره جشنواره فيلم فجر انيميشن بلند «9:20 در بوشهر» را نيز ارائه كرده بود كه انيميشني درباره انرژي هستهاي بود. حال بعد از گذشت دو سال شاهزاده روم با كيفيت بسيار بالاتر و داستاني جذابتر از سوي اين گروه جوان به فجر آورده شده است.
شاهزاده روم به نويسندگي و كارگرداني هادي محمديان توليد شده است. محمديان درباره داستان اين فيلم ميگويد: چند سال گذشته قصه اين فيلم را شنيده بودم و به دليل اينكه قصه دراماتيكي داشت، هميشه آرزويم بود تا آن را كار كنم بنابراين وقتي بحث توليد آن مطرح شد، فرصت را مغتنم شمردم تا پرداخت بهتري به اين داستان داشته باشم. وي با اشاره به داستانهاي مشتركي كه در اسلام و مسيحيت وجود دارد، ادامه ميدهد: از آنجا كه موضوع عاشقانه دغدغه نوجوانان است، در اين فيلم انيميشن عشق پاك و جذابي را در درام تاريخي ارائه ميكنيم.
حامد جعفري، تهيهكننده شاهزاده روم با اشاره به اينكه هيچ ارگان دولتي و فرهنگي از اين كار حمايت نكرده، ميگويد: ما 10 سال سابقه كار در حوزه انيميشن داريم و در راستاي كسب اعتبار تلاش ميكنيم ولي اميدوارم با برپايي اين جلسه معرفي، بتوانيم حداقل كمك فرهنگي براي توليد كارهاي بهتر را كسب كنيم.
وي درباره عوامل توليد شاهزاده روم ميگويد: صد نفر به صورت پروژهاي و ثابت در اين كار با ما همكاري ميكنند كه از اين صد نفر 50 نفر به صورت ثابت روي اين فيلم در حال كار هستند، نكته مهم اين است كه براي اولين بار دو مؤسسه بچههاي حزباللهي به صورت مشترك و با كمترين زمان و هزينه چنين كاري را توليد ميكنند.
اين تهيهكننده انيميشن ميافزايد: شايد اين اثر از لحاظ امكانات نسبت به ديگر كارها متمايز نباشد ولي به لحاظ توانمندي گروه، بسيار قابل توجه است.
تدوين اين انيميشن سينمايي برعهده حسن ايوبي است، وي درباره مقايسه ميان توليد آثار رئال با انيميشن ميگويد: در چند سال اخير آثار رئال و اجتماعي زيادي با هزينههاي بالا ساخته شده است اما كار تدوين فيلم انيميشن براي خود من بسيار متعجب كننده بود زيرا بعد از ديدن كار متوجه شدم از آنچه تصور ميكردم، فراتر است.
ايوبي با اشاره به اينكه كار روي اين اثر دو سال به طول انجاميده است، ميافزايد: تدوين فيلم انيميشن با سينمايي دو تفاوت دارد كه يكي مثبت و ديگري منفي است. كار تدوينگر وقتي راحت است كه برداشتهاي بيشتري در اختيار داشته باشد تا پلانها براساس حس انتخاب شود ولي به دليل هزينههاي آن امكانپذير نيست.
ايوبي معتقد است: يكي از حسرتهاي تدوينگران اين است كه اي كاش فلان پلان به گونهاي ديگر بود كه اين موضوع در كارهاي رئال سختتر و در فيلمهاي انيميشني امكانپذيرتر است. براساس فضا و موقعيت ميتوان كارها را به راحتي اصلاح كرد.
حمايت براي كسب بازارهاي جهاني
تهيهكننده انيميشن شاهزاده روم در گفتوگو با «جوان» از تمايل پخشكنندههاي بينالمللي براي اكران فيلم در خارج از كشور خبر ميدهد و ميافزايد: داستان اين انيميشن به گونهاي است كه مخاطبان مسيحي و غيرمسلمان نيز با آن ارتباط برقرار ميكنند و با توليد آن ما ميتوانيم ادعا كنيم كشور ما نيز داراي صنعت انيميشنسازي است.
كيفيت بالاي شاهزاده روم در كنار موضوع جذاب و بكر آن حداقل ميتواند در كشورهاي مسلمان مخاطبان خود را پيدا كند. اين انيميشن در مقايسه با اكثر انيميشنهاي خارجي كه در شبكه خانگي نمايش توزيع ميشوند، داراي مزيتهايي است كه نميتوان آن را ناديده گرفت.
ابتدا اينكه اين محصول ايراني است و در توليد آن به الگوهاي فرهنگ بومي توجه شده، دوم اينكه شاهزاده روم براساس يك واقعه تاريخي- مذهبي شكل گرفته است كه هيچگونه مشابهي ندارد و همين عامل بر جذابيت آن ميافزايد. شاهزاده روم به دليل تكنيك به كار رفته در توليد آن و هنرمندي سازندگانش حتي از بعد تكنيكي و زيبايي بصري نيز يك سر و گردن از نمونههاي خارجي بالاتر است. در نهايت اينكه خانوادهها ميتوانند با خيال راحت به تماشاي اين انيميشن بنشينند.
حضور شاهزاده روم در فجر در صورت توجه برگزاركنندگان جشنواره به ارزشهاي فني اين انيميشن زيبا ميتواند شروع خوبي براي ديده شدن اثري متفاوت از صنعت انيميشنسازي ايران باشد.
