يكشنبه 8 مرداد 1396 18:27 ساعت
شناسه خبر : 274159

نقدی به اظهارات عباس عراقچی/1
وقتی آمریکا برجام را پاره کرده است و عراقچی میگوید هنوز به مرحله نقض آشکار نرسیدهایم!/ نقض فاحش و نقض معمولی قصه تازه معاون وزیر خارجه!
در واقع در حالی که هدف برجام از بین بردن مشکلات بانکی کشور بوده است تمامی بانکها و نهادها در کشور به دلیل داشتن ارتباط با سپاه پاسداران در زمره تحریمها واقع میشوند و به همین خاطر کشور به شرایطی به مراتب بدتر از پیش از برجام بازخواهد گشت. لذا تحریم جدید مسئلهای فراتر از نقض فاحش برجام است! چنانکه حتی پاول رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز آن را جامعترین تحریمهای طول تاریخ میخواند! لذا مشخص نیست که آقای عراقچی بر چه مبنایی آن را نقض فاحش نمیداند!
گروه سیاستخارجی-رجانیوز: وضع تحریمهای جدید توسط آمریکا که نقض آشکار بندهای 26،28 و 29 برجام و بند 3 و 5 ضمیمه B قطعنامه 2231 بود، شب گذشته عباس عراقچی را به مجدداً به روی آنتن زنده صدا و سیما آورد تا پاسخگوی افکار عمومی باشد. اما همانگونه که پیشبینی میشد بازهم معاون وزیر امور خارجه به کلیگویی بسنده کرد و بعضاً تفاسیری از اقدام آمریکا ارائه داد که هیچ ذهن دیگری به غیر از ایشان قادر به ارائه چنین تفسیری نبوده است!
به گزارش رجانیوز یک نمونه از این موارد تفاوت قائل شدن بین نقض و نقض فاحش برجام است که عراقچی درباره آن میگوید: در برجام دو نوع نقض مشخص شده که اجرا نشدن و اجرا نشدن اساسی آن است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام اجرا نشدن اساسی برجام یا همان نقض فاحش را نیز وضعیتی توصیف میکند که عدم اجرای تعهدات طرف مقابل هزینههایی برای ایران کند که بیشتر از منافع موجود ایران در برجام باشد و در این صورت ایران دیگر به تعهدات خود پایبند نخواهد بود اما از آنجایی که تحریمهای جدید آمریکا هنوز منافع ایران را به طور کامل به خطر نینداخته پس هنوز به مرحله نقض فاحش نرسیدهایم!
در بیان این اظهارات باید به چند مسئله اشاره کرد:
1- برخلاف اظهارات عباس عراقچی نه در مصوبه مجلس شورای اسلامی و نه در فرمان رهبر معظم انقلاب هیچ گونه اشارهای به نقض فاحش و معمولی نشده است. چنانکه در بند سوم مصوبه مجلس به " هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو مؤثر تحریم ها یا بازگرداندن تحریم های لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر" اشاره میشود و در نامه رهبر معظم انقلاب نیز "وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای " به عنوان "نقض" برجام به حساب میآید و هیچ اشارهای به نقض فاحش و غیر فاحش نمیشود. لذا نقض برجام صورت گرفته و جای هیچگونه تفکیکی وجود ندارد و به خاطر همین مسئله، دولت و وزارت امور خارجه باید به تکالیف خود مطابق با قانون عمل نمایند و اجرای برجام را متوقف کنند.
2- بیان اینکه "هنوز به مرحله نقض آشکار نرسیدهایم" نیز از جانب آقای عراقچی قابل پذیرش نیست. چرا که وظیفه ایشان و سایر همکارانشان در وزارت امور خارجه به عنوان دیپلمات این بود که اولاً: در توافق هستهای مکانیزمهایی ایجاد نمایند که امروز آمریکا جرائت نقض برجام را نداشته باشد ثانیاً اگر به دلیل ضعفهای بیشمار خود، نتواستند در توافق هستهای این مکانیزها را ایجاد کنند امروز باید نوعی برخورد کنند که توافق به مرحله نقض فاحش نرسد؛ یعنی نباید منتظر ماند تا آمریکا به نقض آشکار و فاحش برجام برسد.
تهدید به اجرای بند 36 برجام در اولین روز اعمال تحریمهای جدید و همچنین درخواست صدور قطعنامهای از اتحادیه اروپا و روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل، برای اجرای قطعنامه 2231 از جانب آمریکا از جمله این موارد است. دست روی دست گذاشتن و تماشا چی بودن یعنی همان وضعیتی که به نقض فاحش برجام خواهد انجامید.
3- اگر تعریف آقای عراقچی از نقض فاحش برجام را بپذیریم- یعنی وضعیتی که عدم اجرای تعهدات طرف مقابل هزینههایی برای ایران ایجاد کند که بیشتر از منافع موجود در برجام باشد- تصویب تحریم جدید دقیقاً نقض فاحش برجام است و تمامی آثار اندک برجام را نیز از بین میبرد. در توضیح این مسئله باید اشاره کرد که تحریم جدید عملاً سپاه پاسدران انقلاب اسلامی را به عنوان سازمان تروریستی میشناسد و به همین خاطر تمامی افراد، نهادها، وزارتخانه ها و بانک ها و ... که دارای ارتباط کاری با سپاه هستند، به موجب دستور اجرایی ۱۳۲۲۴، باید تحریم شوند و در لیست تحریمی آمریکا که با عنوان SDN List شناخته میشود، قرار گیرند. بدتر آنکه این طرح را در کنار قانون 2013 IFCA قرار دهید. وقتی یک فرد یا نهاد ایرانی در لیست تحریمی SDN قرار میگیرد به موجب قانون تحریمی IFCA 2013 مشمول تحریمهای ثانویه بانکی میشود و هیچ موسسه مالی اجازه ارایه خدمات بانکی مستقیم و یا غیرمستقیم به آن فرد یا نهاد تحریمی را ندارد.
گفتنی است که پس از برجام نزدیک به 200 فرد و نهاد از ایران همچنان در لیست sdn آمریکا باقی ماندهاند اما در صورت وقوع این تحریم آمریکا میتواند چندین هزار فرد و نهاد ایرانی را وارد لیست تحریمی SDN List نماید. برای یک نمونه کافی است بدانیم که مطابق با تحریم جدید خطر قرار گرفتن 5000 شرکت خصوصی و دولتی و 170 هزار نفری که مستقیم و غیرمستقیم با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا کار میکنند در لیست تحریمی آمریکا وجود دارد!
این فقط بخشی کوچکی از تبعات این قانون است. اما بیشتر که بررسی کنیم در نهایت خواهیم فهمید که تمام اقتصاد ایران متناسب با این قانون در خطر تحریم قرار داشته و نهایتاً قفل خواهد شد. در واقع در حالی که هدف برجام از بین بردن مشکلات بانکی کشور بوده است تمامی بانکها و نهادها در کشور به دلیل داشتن ارتباط با سپاه پاسداران در زمره تحریمها واقع میشوند و به همین خاطر کشور به شرایطی به مراتب بدتر از پیش از برجام بازخواهد گشت. لذا تحریم جدید مسئلهای فراتر از نقض فاحش برجام است! چنانکه حتی پاول رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز آن را جامعترین تحریمهای طول تاریخ میخواند! لذا مشخص نیست که آقای عراقچی بر چه مبنایی آن را نقض فاحش نمیداند!
4- برخلاف نظر آقای عراقچی که مدعی است در حال حاضر در وضعیت نقض فاحش برجام قرار نداریم باید اشاره کرد که وضع تحریمهای فراوان آمریکا در گذشته چون تحریم ویزا و ایسا و قرار داشتن بیش از 80 طرح خصمانه علیه ایران در کنگره آمریکا به خوبی نشان میدهد که منافع ایران از برجام کاملاً از بین رفته و در واقع این تنها ایران بوده است که به تعهدات خود پایبند بوده است. گفتنی است که حسن روحانی در آذر ماه سال گذشته و در مجلس شورای اسلامی، تصویب قانون ایسا را نقض فاحش برجام خوانده بود.
با توجه به موارد فوق به نظر میرسد که تیم مذاکره کننده فعلی در وزارت امور خارجه همچنان سعی و تلاش بر توجیه اقدامات آمریکا را داشته و کماکان در احقاق حقوق مردم ناتوان هستند به همین جهت بهتر است که هر چه زودتر و در تصمیمی عاقلانه به فکر شغل جدیدی برای خود باشند تا حداقل بیش از این دیگر شاهد پایمال شدن منافع ملی نباشیم.

لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/274159
لینک کوتاه کپی شد