هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
چهارشنبه، 17 بهمن 1403
ساعت 12:25
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

چهارشنبه 7 خرداد 1399 ساعت 20:17
چهارشنبه 7 خرداد 1399 20:13 ساعت
2020-5-27 20:17:31
شناسه خبر : 336955
به نظر می رسد درک نادرست از منافع ملی و تلاش برای بالا بردن سبد رای به واسطه ی تکیه به بدنه‌ای از مردم که تحت تاثیر گفتمان جریان غرب‌گرا بودند از عوامل مواضع عجیب برخی اصولگرایان بوده است.
به نظر می رسد درک نادرست از منافع ملی و تلاش برای بالا بردن سبد رای به واسطه ی تکیه به بدنه‌ای از مردم که تحت تاثیر گفتمان جریان غرب‌گرا بودند از عوامل مواضع عجیب برخی اصولگرایان بوده است.
گروه سیاسی-رجانیوز: منتقدان رابطه با کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا صرفا به اصلاح‌طلبان محدود نمی‌شوند. این گزاره را می‌توان با رجوع به سخنان انتخاباتی سال 92 در میان جناح اصولگرا تایید کرد. محمدباقر قالیباف و علی اکبر ولایتی دو تن از نامزدهای انتخابات همان سال هستند که با مواضع خود گفتمان جریان غرب‌گرا را تکمیل کردند. هرچند اکنون نه اصلاح طلبان و نه اصولگرایان حاضر به عذرخواهی از مواضع نادرست خود در قبال سیاست خارجی دولت‌های نهم و دهم نیستند اما رجانیوز در گزارشی به این دیدگاه میپردازد.
 
به گزارش رجانیوز: در ادوار مختلف پس از انقلاب و در جریان بحران‌های متعددی که جمهوری اسلامی پشت سر گذاشته نگاه برخی از افراد جناح اصولگرایی نیز بر خلاف ادعایشان با گفتمان انقلاب اسلامی به طور کامل منطبق نبوده است.
 
به نظر می رسد درک نادرست از منافع ملی و تلاش برای بالا بردن سبد رای به واسطه ی تکیه به بدنه‌ای از مردم که تحت تاثیر گفتمان جریان غرب‌گرا بودند از عوامل مواضع عجیب برخی اصولگرایان بوده است.
 
قالیباف و ولایتی در جریان انتخابات 92 با بیان مطالبی شبیه به اظهارات روحانی به بی خاصیتی ارتباط با کشورهایی همچون ونزویلا و موثر بودن مذاکره با غرب اهتمام داشتند. آنگونه که از صحبت های آنها بر می آید، سیاست شان در وزارت خارجه و اتاق بازرگانی تفاوت راهبردی گسترده ای با حسن روحانی درآن دوره نداشته است.
 
قالیباف: توان ما محدود است
قالیباف در اظهاراتش پیرامون ارتباط با جهان در انتخابات سال 92 گفته بود: وقتی ما از اینجا می رویم جاهای دیگر مثلادر حوزه  آمریکای جنوبی ممکن است جنبه های اقتصادی را تا حدودی دنبال کنیم اما بپذیریم در آمریکای جنوبی نمی توانیم تاثیری که می توانیم برای امنیت ملی و برای منافع ملیمان و برای هویت انقلابیمان در حوزه خاورمیانه نتیجه بگیریم به خاطر مزیت هایمان هرگز در آمریکای جنوبی نمی توانیم توان ما یک توان محودی است. تعارف نداریم در سیاست خارجی پایه ی اصلی قدرت است، یعنی ما خارج از قدرت نباید حرفی بزنیم درست است که رویکردها و مبانی ایدِئولوژیک در سیاست خارجی اثرگذار است برای همین ما از آرمان هایمان کوتاه نمی آییم اما باید بدانیم آرمان هایمان در سیاست خارجه بر سایه ی قدرت معنی و مفهموم دارد و جز قدرت در سیاست خارجی منطق دیگری حاکم نیست.
 
او ادامه داده بود: «این که ما بیست ساعت پرواز داشته باشیم، برویم آنجا در شرایطی که نه فرصت ژیوپولتیکی آمریکای جنوبی مثل خاورمیانه است برای همین اولویت ما در منطقه گرایی است.»
 
قالیباف از سوی دیگر به پرواز بیست ساعته تا آمریکای لاتین و وضعیت ژئوپولوتیک آمریکای جنوبی اشاره کرده  و از فرصت‌های موجود در خاورمیانه سخن گفته بود. اهمیت خاورمیانه قابل انکار نیست، اما چگونه می توان به اهمیت آمریکای لاتین که مهم ترین حیات خلوت ایالات متحده در دهه های اخیر بوده کم توجهی کرد؟
 
این صحبت‌ها درحالی است که رابطه گسترده با کشورهای مستقل و محروم نه تنها با اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی هم‌خوانی دارد که دارای منافع مادی فراوانی نیز می‌باشد. حرکت کشتی‌های ایران به سمت ونزوئلا و تهاتر انجام شده که اکنون نوید تجمع و شکل گیری باشگاه کشورهای تحریمی برای خنثی کردن اثر محاصره اقتصادی را داده است نشان میدهد اتفاقا فاصله زیاد بین کشورها به معنی نداشتن اهمیت و عدم منفعت آن نیست.
 
گفتنی است مواضع قالیباف در سیاست خارجی بارها حاشیه ساز بوده است. او برجام را هم«پیروزی» معرفی کرده بود و حتی آن را تصمیم نظام معرفی کرده بود، تصمیمی که هر فردی رئیس جمهور میشد باید از آن تبعیت میکرد. البته این سخنان که توسط میئولین زیادی شنیده شده بود در دیدار دانشجویی با واکنش رهبر انقلاب همراه شد.
 
 
ولایتی: رابطه با ونزوئلا آورده‌ای برای نظام ندارد!
ولایتی نیز نظراتی مشابه قالیباف داشت. او نیز درباره برقراری رابطه با کشوری مثل ونزوئلا گفته بود: «رابطه با چند کشور محدود آفریقا و آمریکای لاتین خوب است اما آورده ای برای نظام ندارد.»
 
ولایتی هم چنین از کسانی بود که به شدت پازل غرب گرایان را در انتخابات و در تمجید از سند نامتوازن برجام تکمیل کرده بود.
 
همانطور که مشخص است این دیدگاه ها که مسافت جغرافیایی را مانعی جدی بر گسترش روابط جمهوری اسلامی با آمریکای لاتین و بدون آورده میداند. درحالی که اکنون کشور چین به طور چشمگیری در بازار های آمریکای لاتین و آفریقا فعال می باشد.
 
طبق بررسی های انجام شده، امریکای لاتین دارای معادن بکر و بی نظیری است. شیلی بیشترین ذخایر مس و لیتیوم و هفتمین ذخایر نقره در جهان دارد. پرو دارای بزرگترین ذخایر نقره جهان ، سومین ذخایر مس ، سومین ذخایر روی ، چهارمین ذخایر نیکل و پنجمین ذخایر طلای جهان است. مکزیک با چهارمین ذخایر روی در جهان ، پنجمین ذخایر سرب ، ششمین ذخایر مس ، ششمین ذخایر نقره و همچنین تولیدکننده طلای برتر با دهمین کشور است. ، برزیل دارای دومین ذخایر سنگ آهن در جهان است و ونزوئلا دارای ذخایر قابلی توجهی از نفت، طلا و الماس می باشد.
 
سرانجام 19 درصد از ذخایر نفت دنیا، 4 درصد از ذخایر گاز و 2 درصد از ذخایر ذغال سنگ را در این منطقه واقع شده چگونه می تواند به فرصت های موجود در این منطقه چشم بست؟ فرصت هایی که می تواند منافع مشترک کشور ما و هر کدام از کشورهای این منطقه را تامین کند
 
این روزها با توجه به شدت گرفتن بدبینی گروه های مختلف اجتماعی  به رویکرد غرب‌گرا  دیگر خبری از اظهارات چند سال قبل نیست. اکنون جمهوری اسلامی ایران 5 نفتکش را راهی ونزوئلا کرده و ابهت پوشالی آمریکا را زیر سوال برده و نشان داده منافع کشور در گرو همکاری با کشورهای ضدامپریالیستی و مستقل از غرب است.
 


دیدگاه کاربران

قالیباف و لاریجانی لنگه همند فقط احمدی نژاد

نوشتن این چنین متون در آستانه ی انتخابات رئیس مجلس ، هرگز به صلاح نیست.ما انقلابی ها کی میخواهیم وقت شناس باشیم؟

چون از الان میتونید حدس بزنید مجلس فعلی عرضه انجام کاری را ندارد دست پیش را گرفته اید که بعدا بگید قالیباف اصلاح طلب بوده. نه عزیز جان قالیباف ارزانی اردوی اصولگرایی خودتون.هر چند ما مدتیست امیدی به اصلاح طلبی درون نظام نداریم.

 

 

 

 

https://zamzam.ir/#home