سه شنبه 11 دى 1403 11:26 ساعت
شناسه خبر : 383378
به نظر میرسد مقامات رسمی دولت بهتر است با ذوقزدگی کمتری در خصوص مسائل سیاست خارجی اظهارنظر کنند تا با اطلاعات نادرست خود پالس عجله و شتابزدگی به طرف مقابل ارسال نکنند و باعث تکرار خاطره تلخ خسارت محض برجام نشوند.
گروه سیاست-رجانیوز: محمد قوچانی، عضو جدید شورای اطلاعرسانی دولت در اظهاراتی کاملا خلاف واقع، مدعی شده که دولت شهید رئیسی ادعا کرده که میخواهد از برجام خارج شود! او همچنین مدعی شده دولت سیزدهم نتوانسته امتیاز بیشتری نسبت به دولت روحانی در مذاکرات بگیرد و همه چیز بر خلاف تصور آنها پیش رفته است. اما این ادعاها چه میزان با واقعیت تطابق دارد؟
بطلان ادعای اول قوچانی هیچ نیازی به استدلال ندارد. نه شخص شهید رئیسی و نه دیگر مقامات دولت هیچ سخنی از خروج از برجام نکرده بودند. البته این به معنای موافقت کامل دولت سیزدهم با برجام پر اشکال نبود اما به جهت تعهد کشور، بنای دولت آن بود که همین توافق معیوب را با اقتدار اجرا کند و حالا که هزینههای آن را پرداخته، بتواند از منافع محدود آن هم بهره ببرد. جمله معروف شهید رئیسی در دوران تبلیغات ریاست جمهوری درباره نقد کردن چک برجام روشنترین موضع دولت سیزدهم درباره مسیری بود که درباره برجام در پیش گرفته شد.
از سوی دیگر و بر خلاف ادعای قوچانی، دولت سیزدهم امتیازات بسیار بهتری نسبت به مذاکرات عراقچی در دولت دوازدهم دریافت کرد. این موضوعی بود که بارها توسط منابع خبری مرتبط با طرفهای غربی اعلام شد. علی واعظ، فرد نزدیک به رابرت مالی که سرپرست تیم مذاکراتی آمریکا در وین بود، به نقل از مقامات اروپایی حاضر در مذاکرات اعلام کرد که تیم ایرانی به ریاست علی باقری به علت سرسختی در مذاکرات توانسته امتیازات بیشتری از دور قبلی مذاکرات بدست بیاورد.
تیم مذاکرهکننده دولت سیزدهم موفق شد تا پیشرویهای متعددی در حوزه تحریم، هستهای و نحوه اجرای توافق داشته باشد. برخی از این موارد عبارت بودند از:
- رد گفتگوهای آتی در موضوعات دفاعی و منطقهای
- مستثنی شدن شرکت ملی نفت و بانک مرکزی از قانون کاتسا
- الزام آمریکا به خارج کردن تعدادی از شرکتهای مهم از لیست قرمز؛ فهرستی که آمریکا قبلا آن را غیرقابل مذاکره دانسته بود.
- عدم مذاکره روی بندهای موسوم به «غروب آفتاب» که به موجب مهمترین سررسیدهای آن، محدودیتهای سازمان ملل در ۲۰۲۳ پیرامون موشکهای بالستیک، در ۲۰۲۴ پیرامون تحقیق و توسعه هستهای و در ۲۰۲۵ در خصوص کلیه موارد اشاعهای برداشته و قطعنامه ۲۲۳۱ لغو خواهد شد.
- لغو دستور اجرایی خرید و فروش تسلیحات با ایران
- عقب راندن آمریکا از نابودی سانتریفیوژهای نسل جدید
- عدم خروج ادوات جدید صنعت هستهای از کشور
- انجام تراکنش حجیم مالی در آغاز اجرای توافق احتمالی
- پذیرش پرداخت خسارت ناشی از اقدامات اجرایی ایران برای بازگشت به تعهدات قبل
عدم امضای توافق و احیای برجام نیز به مواردی مرتبط با حوزه راستیآزمایی مرتبط میشد که به علت تفسیرهای محدود آمریکا در هر دو دوره مذاکرات عراقچی و باقری، با خواستههای ایران فاصله زیادی داشت.
به نظر میرسد مقامات رسمی دولت بهتر است با ذوقزدگی کمتری در خصوص مسائل سیاست خارجی اظهارنظر کنند تا با اطلاعات نادرست خود پالس عجله و شتابزدگی به طرف مقابل ارسال نکنند و باعث تکرار خاطره تلخ خسارت محض برجام نشوند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/383378
لینک کوتاه کپی شد