يكشنبه 13 خرداد 1403 11:01 ساعت
شناسه خبر : 381302
علی کورانی پژوهشگر دینی و مولف کتاب عصر ظهور سحرگاه روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ دارفانی را وداع گفت.
گروه معارف رجانیوز: استاد علی کورانی عاملی، که کتابهای ایشان در مهدویت مشهور است، یکی از محققان برجسته عرصه مهدویت و مولف کتاب های «عصر ظهور»، «معجم موضوعی مهدویت» و «معجم احادیث الامام المهدی» بودند.
الحق و الانصاف، آغازگر مطالعات تخصصی مهدوی و حق بزرگی بر جامعه علمی داشتند و دارند. صاحب تالیفات گوناگون در حوزه عقاید و کلام اسلامی، سیره ائمه و تاریخ اسلام بودند.
با تاسیس مرکز معجم فقهی توسط ایشان، سپس بزرگترین کار علمی در تجمیع تراث شیعی، نرمافزار مکتبة اهلالبیت، با حمایت مرجعیت شیعی آیتالله سیستانی، فخری شد برای جامعه تشیع در دنیای اسلام. و علوم اهلبیت به سراسر جهان، عرضه شد.
و اخیرا نیز با پیگیریهای ایشان، همه تراث شیعی برای اولین بار به صورت برخط در فضای اینترنت در اختیار مخاطبان در سراسر دنیا قرار گرفت.
سخنرانیهای ایشان در شبکه ماهوارهای ولایت، مرهمی بود برای مخاطبان عربی در جهان تشیع در برابر سیل شبهات.
وی به مناظره و گفتوگوهای اینترنتی با عالمان مذاهب دیگر، به ویژه عالمان وهابی پرداخت و پس از آن، به تدریج، به ارائه برنامه در تلویزیونهای عربی زبان پرداخت که باعث شهرت افزون ایشان در جهان عرب گردید.
وی در زمینههای سیاسی و اجتماعی نیز فعالیت زیادی داشت و از موسسان مسجد و بیمارستان رسول اکرم در بیروت بود.
سخاوتمند و مهربان بودند. هدایای ایشان زبانزد عام و خاص بود. گاهی میپرسیدند، کتابی جدید در موضوع اهلبیت تالیف شده، آیا در اختیار شما قرار گرفته است؟ و بعد توضیحاتی درباره سیر تدوین و امتیازات آن تالیف بیان میفرمودند.
دیدار اخیر که با ایشان داشتم، سرحال و شاداب در حلقه درسی مشغول تدریس بودند. کتاب «مارقة الروم بشارت فتح فلسطین» هدیه تقدیم ایشان شد. با مهربانی، فرمودند: مطالعه خواهم کرد. به اجمال عرض کردم: «غُلِبَتِ الرُّومُ في أَدْنَى الْأَرْض» رومیها در فلسطین مغلوب خواهند شد و بعد سلسله حوادثی، مومنان شادمان و خوشحال از وعده الهی: «يَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُون» اما تقدیر الهی چنان بود که ایشان از عالم دیگر، نظارهگر پیروزی و فتح مبین ظهور باشند.
دیدارهای خصوصی ایشان با رهبر مقاومت سیدحسن نصرالله، از مبشرات بود و بعد بازگشت از لبنان، خاطراتی را نقل میکردند که موجب «بشارت و امید» در مخاطبین میشد. وی از موسسین حزبالله لبنان بود و در زمان جنگ ایران و عراق نیز حضور داشت.
آقای کورانی، به حق استاد تمام مباحث مهدوی بودند. هنر میخواهد آن روز که خیلی از کارشناسان مهدوی، به مقتضای سن، در دوران کودکی و جوانی بودند (نسخهای که ایشان در سال ۶۱شمسی، مقدمه بر کتاب خویش کتاب عصر ظهور نوشتند، نزد بنده موجود است)؛ ایشان توانست مباحثی را تدوین کند که بیش از هفتاد بار توسط ناشران مختلف و به زبانهای گوناگون ترجمه و منتشر شود.
علامه کورانی از معدود علمایی بود که به صورت تخصصی در زمینه مسائل تاریخ اسلام نیز به پژوهش پرداخته است. کتاب «جواهر التاریخ» ایشان، میدرخشد. اخیرا کتاب ایشان درباره امیرالمومنین امام علی، به زیور طبع آراسته شد. با مولای خویش، محشور و قرین باشند.
تصمیم گرفته بودم، این روزها به دیدارشان بروم و درخواست تالیف کتابی درباره «دعای عهد» از ایشان داشته باشم. اما گویا تقدیر الهی، به گونهای دیگر رقم خورد. رحمت الله علیه و رضوان الهی بر ایشان.
استاد علی کورانی عاملی پژوهشگر و محقق تاریخ اسلام و بنیانگذار و مدیر مرکز «تحقیقات المعجم الفقهی» سحرگاه امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در قم دارفانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت
علی کورانی ۲۲ نوامبر سال ۱۹۴۴ م برابر با ۶ ذو الحجة ۱۳۶۳ ق در خانوادهای مذهبی در روستای یاطر یکی از توابع استان صور لبنان به دنیا آمد.
او برادر شیخ حسین کورانی بنیانگذار و عضو فقید شورای رهبری حزبالله در قم بود. پدرش محمدقاسم کورانی که با سید عبدالحسین شرفالدین ارتباط خاصی داشت.
استاد کورانی به تشویق «آیتالله سید عبدالحسین شرفالدین» دروس حوزوی را آغاز کرد و زیر نظر «آیتالله شیخ ابراهیم سلیمان» دروس مقدمات را گذراند.
سال ۱۹۵۸ م به نجف اشرف هجرت کرد و دروس مقدمات و سطح را در محضر حضرات آیات «محمدتقی فقیه»، «سید علاء بحرالعلوم»، «شیخ محمدتقی ایروانی»، «سید محمدباقر حکیم» و «سید سعید حکیم» تکمیل کرد. سپس در درس خارج «آیتالله خوئی» و «شهید سید محمدباقر صدر» حاضر شد.
او نماینده آیتالله سید محسن حکیم در شهر الخالص تابع استان دیالی و سپس در سال ۱۹۶۷ نماینده ایشان در کویت و نماینده آیتالله ابوالقاسم خویی نیز بوده است.
سال ۱۹۷۴ م به لبنان بازگشت و به تحقیق و تألیف پرداخت. در همان زمان در فعالیتهای اجتماعی همچون «ساخت مسجد» و «بیمارستان» نیز حضور قابل توجهی داشت.
با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به حوزه علمیه قم آمد و کار تألیف و تدریس را ادامه داد و با حمایت «آیتالله گلپایگانی» مرکز المعجم الفقهی را تأسیس کرد و با حمایت «آیتالله سیستانی» مرکز المصطفی للدراساتالدینیة در زمینه عقائد اسلامی را بنا نهاد.
برخی از مهمترین کتاب های استاد علی کورانی:
1. طریقه حزبالله
2. الممهدون للمهدی
3. عصر الظهور (عنوان فارسی: عصر ظهور)
4. ملائکه الغیب قادمون (عنوان فارسی: فرشتهای از غیب، چاپ دوم با تلخیص: فرشتهها میآیند)
5. تدوین القرآن (عنوان فارسی: تدوین قرآن)
6. قرآن علی (ع) (عنوان فارسی: قرآن علی)
7. مصر و اهل البیت (علیهم السلام)
8. العقائد الإسلامیة (۵ جلد)
9. الانتصار (۹ جلد)
10. الوهابیة والتوحید
11. الوحدة الإسلامیة من وجهة نظر أهل البیت علیهم السلام
12. مشکلة تعویم الإجتهاد فی الفقه والعقائد
13. ألف سؤال واشکال علی المخالفین لأهل البیت الطاهرین (۳ جلد)
14. السیرة النبویة عند أهل البیت (۳ جلد)
15. جواهر التاریخ (۵ جلد) (زندگی سیاسی امامان شیعه از امام علی تا امام صادق)
16. الإمام الکاظم علیه السلام سید بغداد
17. فعالیات صهیونیة وهابیة فی العراق
18. دجال البصرة (دربارهٔ احمد الحسن مدعی مهدویت در عراق)
19. أسئلةٌ مهدویة
20. دُرَرُ النَّحْو
21. معرفه الله
22. بشارة النبی بالأئمة الإثنی عشر
23. تفسیر آیات الغدیر الثلاث
24. صراع قریش مع النبی (عنوان فارسی: آیا قریش اسلام آورد؟)
25. من أدعیة الحبیب المصطفی
26. حقوق الإنسان عند أهل البیت (علیهم السلام)
27. کتاب الحق المبین فی معرفة المعصومین
28. الولادات الثلاث (عنوان فارسی: تولدهای سهگانه)
29. شمعون الصفا وصی المسیح وجد الإمام المهدی (ع) لأمه (پترس در روایات اسلامی)
30. فرهنگ موضوعی احادیث امام مهدی، انتشارات کتاب جمکران
*مصطفی امیری، دانشآموخته حوزه علمیه قم
لینک کوتاه »
http://rajanews.com/node/381302
لینک کوتاه کپی شد
کلیدواژه ها »