اروپای زمانه ات را بشناس / سوت آغاز تحریمهای آمریکا در قاره سبز به صدا در آمد
گروه اقتصاد - رجانیوز: اروپایی که حتی برای یکبار در زمان حضور امریکا در برجام، حاضر به تایید یازده شکایت ایران علیه نقض عهدهای امریکایی ها نشده و در تمام این مدت صرفا سخن از تضمین برای اجرای کامل برجام زده است، پس از خروج امریکا آمادگی خود را از زبان مقامات دولتی و مسئولین بنگاه های بزرگ اقتصادی خود برای همرایی با تحریم های ثانویه و تحریم های جدید امریکا را بیان می کنند تا نشان دهند اجرای کامل برجام از سوی آنها تنها به معنای اجرای تعهدات ایرانی است و تحریم های امریکایی با چراغ سبز آنها به اجرا درآمده و آنها، هر آنجا که منافعشان به خطر افتد، منافع طرف ایرانی را زیر پا می گذارند.
تیرماه 96 موگرینی پس از دیدار و گفت وگو با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در بروکسل در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی در خصوص خروج امریکا از برجام پاسخ مهمی را داد که می توان این جواب را به عنوان ترازوی عملکرد اروپایی ها لحاظ نمود. وی گفت:
می دانیم که آمریکا در حال مرور سیاست خود است و به آن احترام می گذاریم اما برجام متعلق به یک کشور نیست، متعلق به جامعه بین المللی و مورد تایید شورای امنیت است و مسئولیت داریم اجرای کامل آن توسط همه طرف ها را تضمین کنیم.
این اظهار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعدا با تشدید احتمال خروج امریکا از برجام تکرار شد و فدریکا موگرینی در 27 مهر 1396 اظهار داشت:
ما همچنان به طور کامل به اجرای کامل این توافقنامه توسط همه طرفهای (امضا کننده) قرارداد متعهد هستیم. ما این توافقنامه را جزء منافع کلیدی اتحادیه اروپا و منطقه می دانیم.
هفت فروردین 1397 مجددا از تضمین اروپا برای اجرای برجام توسط تمامی اعضای امضا کننده توافق نامه هسته ای سخن گفت:
ما تمام تلاش خود را می کنیم که با دوستان آمریکایی خود کار کنیم و این مساله را تضمین کنیم که همه طرف ها به اجرای کامل برجام متعهد باقی بمانند.
این سخنان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالی بارها تکرار شد که در همان مقطع زمانی بیان این صحبت ها، ایران یازده بار از امریکا در خصوص عدم اجرای تعهدات خودش در برجام به کمیسیون مشترک این توافق نامه شکایت کرد و در هیچ یک از موارد، طرف های اروپایی حتی برای یکبار هم اعلام نقض برجام از سوی امریکا را اعلام نکردند و هیچ فشاری به دولت امریکا مبنی بر اجرای تعهداتش نیاوردند و هیچ عملی در مقابل تعهدی که از خود بیان می نمودند، نداشتند.
فدریکا موگرینی در کنفرانس مطبوعاتی و اتحادیه اروپا طی بیانیه، موضع کشورهای این اتحادیه را در خصوص اعلام دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا مبنی بر خروج از برجام و بازگرداندن تحریمهای ثانویه علیه ایران و اعمال تحریمهای جدید بیان کردند و متعهد شدن به اجرای کامل برجام، فصل مشترک این دو بود. موگرینی گفت:
ما متعهد و مصمم به حفظ این توافق هستیم و این کار را برای امنیت جمعی خود انجام میدهیم.
اتحادیه اروپا هم در بیانیه خود نوشت:
تا زمانی که ایران به اجرای تعهدات مرتبط هستهایاش ادامه دهد، همانگونه که تاکنون انجام داده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در ۱۰ گزارش خود آن را مورد تایید قرار داده است، اتحادیه اروپا هم به اجرای موثر و کامل توافق هستهای متعهد باقی خواهد ماند.
اروپایی که تا زمان حضور امریکا در برابر نقض های متعدد تعهدات ایالات متحده سکوت کرده بود، این بار بلافاصله مجددا در کلام، سخن از تضمین برای اجرای کامل برجام از سوی خود را می دهد، اما آنچه که به نظر می رسد منظور اروپایی ها از تعهد به اجرای کامل برجام، انجام تعهدات از سوی ایران است و هر آنجا را که مربوط به نقض عهده امریکایی ها است و منافع اقتصادی اروپایی ها را تهدید می کند، شامل نمی شود؛ چرا که در همین چند روز گذشته اعضای ارشد این اتحادیه سخن از آمادگی خود برای اجرای با تحریم های ثانویه و تحریم های جدید امریکا زدند. اقداماتی که نقض فاحش برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت از سوی اروپایی ها محسوب می گردد.
در ادامه به مواردی از این بی تعهدی اروپایی ها اشاره خواهد شد:
1- پایان فروش هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران
استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا پس از آنکه دونالد ترامپ خروج این کشور از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد، گفت که مجوز دو شرکت بوئینگ و ایرباس برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران لغو خواهد شد و تحریمهای جدید آمریکا صادرات نفت ایران را نیز بهشدت محدود خواهد کرد. وزارت خزانهداری آمریکا به عنوان مسئول صدور مجوز کنترل صادرات اعلام کرده است که پس از گذشت ۹۰ روز، دیگر مجوز صدور هواپیماهای مسافربری، قطعات و خدمات آن را به ایران صادر نخواهد کرد. اروپایی ها در خصوص این اقدام امریکایی ها سکوت اختیار کردند.
2- توقف خرید نفت از سوی شرکت انی
دو روز پیش کلودیو دسکالزی مدیر شرکت انی ایتالیا در نشست سالانه این شرکت به سهامدارانش گفت، انی تمام طلبهای معوق خود از ایران بابت سرمایهگذاریهای سالهای گذشته در این کشور را از تهران گرفته و قصدی برای اجرای پروژه جدید در ایران ندارد. مدیر شرکت انی همچنین گفت، برقراری هرگونه تحریم جدید علیه ایران 6 ماه طول خواهد کشید. بهگفته دسکالزی، نفت مورد نیاز این شرکت ممکن است از این پس بهجای ایران از کشوری دیگر تأمین شود.
3- آمادگی اروپا برای تحریم کشتیرانی
شرکت سوئیسی ام اس سی در بیانیه ای اعلام کرد:«(ام اس سی) در حال بازنگری در خدمات، فعالیت ها و روابط تجاری خود است تا ببیند که آیا تاثیری (از تصمیم اخیر ) ترامپ می پذیرد یا نه و از جدول زمانی تعیین شده از سوی دولت آمریکا تبعیت می کند.»
شرکت دانمارکی مرسک هم گفته، پذیرش محموله های مشخصی که این هفته هدف تحریم خزانه داری آمریکا قرار گرفته را متوقف کرده است. شرکت مائرسک لاین اضافه کرده: «حضور ما در ایران حضوری محدود است. ما تحولات را رصد خواهیم کرد تا هرگونه تاثیر (تحریم ها) بر فعالیت هایمان را مورد ارزیابی قرار دهیم.»
نایجل گاردن، معاون توماس میلر، مدیر شرکت بیمه کشتی یو کی پی اند آی کلاب گفت: «انتظار می رود این تصمیم تبعات زیادی برای تجارت دریایی با ایران و بیمه این قبیل فعالیت های تجاری داشته باشد.»
شرکت لویدز لندن هم گفته در حال بررسی تبعات (اقدام ترامپ) بر بازار بیمه ای خود است.
4- ژرمن ها اقدامی را در برابر تحریم های امریکا نمی کنند
وزیر اقتصاد آلمان گفت دولت این کشور نمیتواند به شرکتهای آلمانی در صورت تحریم کمک کند. پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان روز جمعه در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد که این کشور به لحاظ حقوقی نمیتواند به شرکتهای آلمانی فعال در ایران در صورت اعمال تحریمهای جدید کمک کند. وزیر اقتصاد آلمان صریحا گفت که هیچ راهی قانونی برای محافظت از شرکتهای آلمانی در برابر تصمیمات دولت آمریکا وجود ندارد. به گفته آلتمایر زمینههای قانونی برای امکاناتی چون صندوق مالی دولتی برای جبران هزینههای احتمالی شرکتهایی که در ایران فعالیت میکنند، وجود ندارد. او تاکید کرد:
اگر ما بخواهیم هزینه شرکتها را جبران کنیم، آنوقت برای بسیاری از کشورها انگیزه و جذابیت بوجود میآید که یکجانبه تحریمهایی را وضع کنند.
گزاره های فوق بخشی از اظهارات و اقدامات منفی اروپایی ها در برابر خروج امریکاست که نشان می دهد اروپایی ها هیچ گونه ای اراده ای برای اجرایی کردن تضمین خود مبنی بر اجرای کامل برجام را ندارند و خود را برای پایان مهلت 90 روزه رئیس جمهور امریکا مبنی بر آغاز تحریم ها آماده می کنند.
عمل نکردن به تعهدات خود و فشار به ایران برای باقی ماندن در برجام، در دستور کار اروپایی ها قرار گرفته است. روز جاری پایگاه تحلیلی «پولتیکو» به نقل از مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت:
از «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران تضمین گرفتهام که تهران علیرغم تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای خروج از برجام و وضع مجدد تحریمها علیه ایران، همچنان در توافق میماند. ما برای حفظ این توافق مصمم هستیم و تنها ایران قدرت خراب کردن یکجانبه برجام را دارد.
اروپایی ها با وجود نادیده گرفتن خروج امریکا از برجام و برنامه ریزی برای همرایی تحریم های امریکا علیه ایران، همچنان اصرار به پایبندی ایران به تعهدات خود در توافق هسته ای می زنند و ایران را مسبب خراب شدن یک جانبه برجام می خوانند. این مصداقی است از سیاست خارجی فریبکارانه اروپایی که تضمین و تعهد در آن صرفا در کلام معنا پیدا می کند، نه عمل. در یک تقسیم وظیفه اتحادیه اروپا از ایران - به عنوان یک طرف توافق- میخواهد که به تعهداتش پایبند باشد و از طرف دیگر آمریکا با چراغ سبز و همرایی این اتحادیه مشغول نقض برجام و قطعنامه است.