هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید
جمعه، 15 فروردين 1404
ساعت 04:50
به روز شده در :

 

 

 

رجانیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

يكشنبه 26 آذر 1402 ساعت 17:37
يكشنبه 26 آذر 1402 17:23 ساعت
2023-12-17 17:37:12
شناسه خبر : 373329
 قاره سیاه با جمعیت ۱.۳ میلیارد نفری می‌تواند مقصد جدی محصولات ایرانی باشد و سهم زیادی در سبد اقتصاد صادراتی ایران داشته باشد.
 قاره سیاه با جمعیت ۱.۳ میلیارد نفری می‌تواند مقصد جدی محصولات ایرانی باشد و سهم زیادی در سبد اقتصاد صادراتی ایران داشته باشد.
گروه اقتصاد-رجانیوز: سیاست همسایه‌گرایی و ایجاد روابط چندوجهی با کشورهای مختلف جهان به جای تلاش برای سازش با چند کشور غربی، به خوبی نشان داد که دارای پشتوانه‌های ژئوپلوتیکی و نشانگر عقلانیت انقلابی این دولت است. توجه ویژه دولت رئیسی به قاره آفریقا نیز یکی از قطعات پازل این سیاست است.
 
قاره سیاه با جمعیت ۱.۳ میلیارد نفری می‌تواند مقصد جدی محصولات ایرانی باشد و سهم زیادی در سبد اقتصاد صادراتی ایران داشته باشد. با این حال اما کشورهای قاره آفریقا هیچگاه مورد توجه دولت‌ها نبوده و دولت سیزدهم در ابتدای توسعه روابط با این قاره است.
 
به گزارش رجانیوز، شیوه‌های تجاری و مشارکت با قاره آفریقا با هدف توسعه رشد اقتصادی، رفع نیازهای اساسی کشور و همچنین توسعه رشد اقتصادی کشورهای آفریقا و غلبه‌بر فقر فراگیر در این قاره، مسئله‌های مهمی هستند که دولت باید پیرامون آن ها تصمیم‌گیری کند.
 
قاره آفریقا سرعت رشد و توسعه قابل قبولی داشته و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۶۰، دارای جمعیتی معادل ۲.۷۵ میلیارد نفر بشود. این موضوع بدان معناست که این قاره سیاه در ۴۰ سال آینده، بازاری پر رونق‌تر از کشورهایی همچون هند و چین خواهد داشت.
 
افزایش صادرات به قاره آفریقا
میزان صادرات ایران در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری به قاره آفریقا حدود ۱.۲ میلیون تن کالا به ارزش ۴۳۴ میلیون دلار بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۳۳ درصد از نظر وزن و ۵۳ درصد از نظر ارزش، کاهش داشته است. این موضوع هر چند که اتفاقی منفی در کارنامه دولت را ثبت کرده اما رویکرد دولت توجه به این قاره بوده است. بررسی این موضوع نشان می‌دهد پایین بودن قدرت خرید کشورهای آفریقایی، کاهش تورم جهانی و همچنین اعمال سیاست‌های کنترل ارزی در ایران، در کاهش ارزش کالاهای صادراتی کشور نقش اصلی را داشته‌اند.
 
نگاهی به میزان صادرات جمهوری اسلامی به قاره آفریقا حاکی از آن است که این میزان به برخی کشورهای آفریقایی افزایش و به برخی نیز کاهش یافته‌ است. از نظر ارزش صادرات، غنا نخستین مقصد کالای ایرانی در قاره آفریقا در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری بوده و توانسته است ارزش صادراتی معادل ۱۱۶ میلیون دلار را به ثبت رساند. کشور آفریقایی غنا سهم ۲۸ درصدی را از مجموع صادرات ایران به این قاره دارد. میزان صادرات به غنا در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۱ میلیون دلار بوده، که حاکی از رشد ۴.۵ درصدی میزان صادرات به این کشور است .
 
دومین مقصد کالاهای ایرانی به کشورهای آفریقایی در مدت ذکر شده، آفریقای جنوبی بوده است. ارزش کالاهای صادراتی به این کشور حدود ۸۹.۵ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش شدیدی مواجه شده است. تانزانیا با ۶۱.۴ میلیون دلار، نیجریه با ۴۶.۵ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۰ میلیون دلار، کنیا با ۲۸.۳ میلیون دلار، سومالی با ۱۶.۵ میلیون دلار، سودان با ۷.۱ میلیون دلار، لیبی با ۵.۵ میلیون دلار، جیبوتی با ۵.۱ میلیون دلار، الجزایر با ۴.۹ میلیون دلار، کنگو با ۳.۴ میلیون دلار و ساحل عاج با ۳.۴ میلیون دلار به ترتیب مقاصد سوم الی سیزدهم فروش کالاهای ایرانی بوده‌اند.
 
 
از لحاظ وزن کالاهای صادراتی به کشورهای آفریقایی نیز آفریقای جنوبی نخستین مقصد کالاهای ایرانی در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری محسوب می‌شود؛ به طوریکه وزن صادرات به این کشور برابر با ۲۷۶ هزار تن بوده و دارای سهم ۲۳ درصدی از مجموع وزنی کالاهای صادراتی به این قاره می‌باشد. بعد از آفریقای جنوبی، کشور غنا با میزان ۲۳۲ هزار تن در جایگاه دوم، تانزانیا با میزان ۲۱۴ هزار تن در جایگاه سوم و موزابیک با میزان ۱۴۸ هزار تن در جایگاه چهارم قرار گرفته است. نیجریه نیز با میزان ۱۲۳ هزار تن در جایگاه پنجم قرار گرفته است.
 
 
واردات از قاره سیاه
در مقابل صادرات کالاهای ایرانی به قاره آفریقا، محصولات کشورهای آفریقایی نیز وارد بازار کشورمان شده است. واردات ایران از این قاره در مدت ۷ ماهه سال جاری، ۳۸.۱ هزار تن کالا به ارزش ۴۷.۴ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۴۲ درصد از لحاظ وزن و ۲۱ درصد از لحاظ ارزش کاهش یافته است. گفتنی‌ست ارزش هر تن کالای وارداتی از قاره آفریقا برابر با ۱۲۴۴ دلار بوده است.
 
بررسی آمارها نشان می‌دهد که آفریقای جنوبی نخستین کشور آفریقایی در صادرات محصولات قاره سیاه به ایران بوده است. این کالاها از لحاظ ارزش، ۱۱.۵ میلیون دلار و از لحاظ وزن ۶ هزار تن بوده‌اند. گفتنی‌ست، واردات از این کشور آفریقایی نسبت سال گذشته رشد داشته؛ به طوریکه از لحاظ ارزش، ۲ جایگاه رشد و از نظر وزن نیز یک جایگاه رشد داشته است.
 
زامبیا با ۶.۴ میلیون دلار، غنا با ۵.۹ میلیون دلار، تانزانیا با ۵.۴ میلیون دلار، سیشل با ۵.۳ میلیون دلار، کنیا با ۵.۲ میلیون دلار، اوگاندا با ۲.۹ میلیون دلار، کنگو با ۱.۷ میلیون دلار و اتیوپی با یک میلیون دلار به ترتیب کشورهای طرف معامله برای فروش کالا به ایران بودند.
 
 
 
 
 
تدوین نقشه جامع ارزی-تجاری
بررسی آمارها حاکی از آن است که ارزش هر تن کالای صادراتی ۳۶۲ دلار و ارزش هر تن کالای وارداتی ۱۲۴۴ دلار می‌باشد. این گزاره، خبر از ارزان بودن کالاهای صادراتی و گران بودن کالاهای وارداتی از کشورهای این قاره‌ می‌دهد. این موضوع در حالی‌ست، که پتانسیل صادراتی ایران به آفریقا بیش از حجم صادرات فعلی‌ست و مردمان این کشور، تمایل زیادی به استفاده از کالاهای ایرانی از خود نشان داده‌اند. به همین علت، لازم است در شرایط تحریمی، راهکارهایی در جهت بازاریابی بهتر محصولات ایرانی در نظر گرفته شود. این موضوع نیازمند چارچوبی قاعده‌مند و عملیاتی‌ست تا نقشه جامع ارزی-تجاری را ترسیم کرده و روند مناسبات تجاری با این قاره را تقویت و گسترش دهد. 
 
انتهای پیام/


 

 

 

 

https://zamzam.ir/#home

 

 

 

 

 

 

بارگذاری