پروانه اشتغال بهکار، سند رسمی است که صلاحیت حرفهای افراد را برای فعالیت در امور مهندسی تأیید میکند. فردی که این سند را داشته باشد، دارای فرصتهای شغلی زیادی مثل طراحی، نظارت و اجرای سازه است. این پروانه برای گروههای کاری مختلف صادر میشود، که یکی از آنها، پروانه اشتغال بهکار مهندسی است. از مزیتهای داشتن پروانه نظام مهندسی، کسب درآمد است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با درآمد پروانه نظام مهندسی آشنا شوید. نکته مهم آن است که داشتن پروانه نظام مهندسی لزوما منجر به درآمد های باالا نشده و نیاز به مهارت های تکمیلی مثل نرم افزارهای مهندسی عمران به عنوان مثال می باشد.
پیشنیازهای دریافت پروانه نظام مهندسی
برای اینکه پروانه نظام مهندسی برایتان صادر شود، باید پیشنیازهایی را آماده کنید. این پیشنیازها عبارتاند از:
پیشنیاز تحصیلی: یکی از لازمههای فردی که میخواهد پروانه نظام مهندسی را دریافت کند، داشتن مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکتری رشتههای اصلی یا مرتبط است.
پیشنیاز تجربی: فردی که مدرک کارشناسی دارد، باید سه سال کارآموزی یا سابقه کار داشته باشد. فردی که مدرک کارشناسی ارشد دارد، باید دو سال کارآموزی یا سابقه کار داشته باشد و فردی که مدرک دکتری دارد، باید یک سال کارآموزی یا سابقه کار داشته باشد.
گواهی قبولی در آزمون نظام مهندسی: مهمترین موردی که برای دریافت پروانه نظام مهندسی لازم است، گواهی قبولی در آزمون نظام مهندسی است. یعنی باید در آزمون نظام مهندسی شرکتکرده و کارنامه قبولی (شمارهسریال قبولی) را دریافت کنید. آزمون نظام مهندسی معیاری است، که صلاحیت علمی متقاضیان دریافت پروانه اشتغال بهکار مهندسی را تأیید میکند. این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور و سازمان نظام مهندسی ساختمان برگزار میشود. درصورتیکه انرژی و زمان مناسبی را برای این کار اختصاص دهید، حتماً قبولشده و درآمد خوبی را برای خود ایجاد میکنید.
سایر مدارک: علاوه بر پیشنیازهایی که ذکر شد، فتوکپی مدارکی نظیر کارت کد اقتصادی، مدرک عضویت در سازمان نظام مهندسی، فیش بانکی پرداخت عوارض، مدارک هویتی و کار برگ درخواست صدور پروانه اشتغال بهکار مهندسی لازم است.
رشتههای آزمون نظام مهندسی
بر اساس ماده 6 قانون نظام مهندسی، رشتههای نظام مهندسی عبارتاند از:
تأسیسات مکانیکی
معماری
تأسیسات برقی
نقشهبرداری
شهرسازی
ترافیک
پایه پروانه اشتغال بهکار و ارتقا پایه
پایه، معیاری است که سطح مهندسان را ازنظر تجربه و دانش علمی تعیین میکند. پروانه اشتغال بهکار مهندسی، در پایههای سه، دو، یک و ارشد صادر میشود. با آماده کردن پیشنیازها، میتوانید پایههای خود را ارتقا دهید. با بالا رفتن پایه، درآمد نیز افرایش مییابد.
درآمد پروانه نظام مهندسی
یک پروانه اشتغال بهکار بسیار معتبر در ایران، که فرصت ورود به بازار کار حرفهای و بزرگ را برای شما فراهم میکند، پروانه نظام مهندسی است. درآمد پروانه نظام مهندسی به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشود، که در ادامه با آن آشنا میشوید.
درآمد مستقیم
منظور از درآمد مستقیم، درآمدی است که بهطور مستقیم از سازمان نظام مهندسی بهحساب مهندسان واریز میشود. درآمد مستقیم، خود به بخشهای مختلف تقسیم میشود. که عبارتاند از:
ارجاع کار: مهندسین به فعالیت و تلاش خاصی برای اخذ پروژه نیاز ندارند و طبق سهمیه و نحوه ارجاعی که پیشازاین، در مورد آن صحبتشده است، پروژهها به مهندسان ارجاعداده میشوند. هرساله درآمد پروانه نظام مهندسی، توسط هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی هر استان، تصویب میشود و در سایت قرار میگیرد. درآمد در مرکز استان، بیشتر از شهرستانهای اطراف است. بهگونهای که به شهرستانهای اطراف، ضریبی (مثلاً نود درصد) از درآمد مرکز استان تعلق میگیرد. این ضریب به بزرگی و کوچکی شهری، که در آن ساکن هستند، بستگی دارد. نحوه محاسبه درآمد پروانه نظام مهندسی به شکل زیر است:
متراژ هر پروژه × مبلغ هر مترمربع _ 10%
توجه داشته باشید، که متراژ هر پروژه به نوع پروژه و تعداد طبقات آن بستگی دارد. مبلغ هر مترمربع نیز، از قبل مشخص میشود. در ضمن، پنج درصد از آن ده درصد ذکرشده، سهم سازمان است و پنج درصد باقیمانده، برای مالیات کم میشود. هزینهای که باقی میماند، درآمد پروانه نظام مهندسی است که بهحساب مهندسان واریز میشود. چند نکته را در رابطه با درآمد از ارجاع کار، باید مدنظر داشته باشید که عبارتاند از:
ارجاع کار درآمد ثابتی ندارد و به تعداد ساختمان و مهندسین هر شهرستان بستگی دارد.
به مهندسان پایه سه، پروژه ساختمانهای 1، 2، 3 و 5 طبقه ارجاعداده میشود. چون تعداد ساختمانهای زیر پنج طبقه کم است، در شهرهای بزرگ این مهندسان درآمد چندانی نخواهند داشت.
هرچقدر پایه بالاتر باشد، متراژ سهیمه و تعداد طبقات مجاز بیشتر میشود. درنتیجه درآمد پروانه نظام مهندسی نیز افزایش مییابد.
مجوزها: دومین منبع درآمد پروانه نظام مهندسی، مجوزها هستند. فردی که پروانه نظام مهندسی تأسیسات برق (نظارت یا طراحی) را داشته باشد، میتواند مجوزها را نیز برای کسب درآمد، دریافت کند. در هر استان، در زمانهای مختلف، دورههایی با ارگانهای مختلف، توسط سازمان نظام مهندسی برگزار میشود که هدف آن، اعطای برخی مجوزها است. زمان و نحوه برگزاری این دورهها، باتوجه به برنامهها و سیاستهای سازمان هر استان، مشخص میشود. درآمد داشتن سه مجوز برای مهندسین دارای پروانه اشتغال بهکار در رشته تأسیسات برقی (طراحی یا نظارت)، بهصورت زیر است:
تست ارت: تست ارت با همکاری شرکت توزیع انجام میشود که بهازای هر تست، درآمد 500000 تومان است.
نصب کنتور: نصب هر کنتور برق، درآمدی معادل با 100000 تومان دارد.
اعلام حریق: تست سیستم اعلام حریق با همکاری شهرداری منطقه انجام میشود و برای هر ساختمان، بین 1000000 تومان تا 1500000 تومان درآمد دارد.
درآمدهای غیرمستقیم
برخلاف درآمد مستقیم، در درآمد غیرمستقیم به فعالیت، تلاش و آموزش نیاز است. درحالحاضر، تعداد زیادی از مهندسان بهصورت کاملاً حرفهای با زمینهای که پروانه نظام مهندسی برایشان ایجادکرده است، درآمدزایی میکنند. اگر برای این بخش تلاش کنید، درآمدی چند برابر از درآمد مستقیم خواهید داشت. مهندسان زیادی صرفاً با بهرهگیری از پتانسیل پروانه نظام مهندسی در این بخش، در آزمون شرکت کردهاند.
طراحی: شرکتهای حقوقی و مهندسین طراحی، که زمان و یا حتی توانایی لازم برای رسم نقشه را ندارند، از مهندسین دارای پروانه نظام مهندسی کمک میگیرند. البته این مهندسین به نرمافزارهای مختص این کار، تسلط کامل دارند. درآمد پروانه نظام مهندسی در این بخش، با توافق طراح و شرکت بهصورت درصدی است. حدوداً 15 درصد الی 30 درصد تعرفه سالانه، به طراح تعلق میگیرد.
نظارت: مهندسین مسلط به نظارت تأسیسات برقی در دفاتر فنی حقوقی نظام مهندسی، میتوانند به یک شغل خوب و درآمد بهتر، دست پیدا کنند. این دفاتر به دنبال اشخاصی هستند، که دائما با آنها همکاری کرده و بر پروژهها نظارت کنند. مهندسانی که پروانه پایه دو و یا بالاتر، اطلاعات کافی از جزئیات و نحوه نظارت و دقت بالا دارند، شانس بیشتری هم برای استخدام در این شرکتها، بهعنوان ناظر دارند. درآمد این افراد در ماه، به بیش از 5000000 تومان میرسد.
کارهای اجرایی: بسیاری از مهندسان، باهدف اجرایی، قصد دریافت پروانه نظام مهندسی را دارند. این مهندسان برای رسیدن به این هدف، با شرکتهای حقوقی در بخش تأسیسات برقی ساختمان، سایر مهندسان، شرکتهای سازنده و کارفرماها ارتباط برقرار میکنند.
سخن پایانی
درآمد پروانه نظام مهندسی برای مهندسانی، که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم فعالیت میکنند، میتواند بسیار کمککننده باشد. منتها اگر اطلاعات کافی نداشته باشید، ممکن است به این درآمد نرسید. حتی امکان دارد از درآمدهای غیرمستقیم آگاه نباشید، درصورتیکه پتانسیل انجام آنها رادارید.
منبع: سایت پاراسیویل
