
کیست مویی چیست و چگونه درمان میشود؟
وقتی این اتفاق در انتهای ستون فقرات و دقیقا در دنبالچه رخ می دهد، ممکن است از ابتلا به کیست مویی یا سینوس پیلونیدال خبر دهد. کیست مویی یکی دیگر از بیماری های ناحیه نشیمنگاه است که معمولا باعث ایجاد آبسه و عفونت در ناحیه بالای مقعد می شود.
کیست در زیر پوست بالای خط مقعد مجرایی ایجاد می کند که محل تجمع عفونت و در مواردی همراه با مو می باشد. گاهی این مجرا به سطح پوست راه می یابد و ترشح و عفونت از طریق حفره هایی که روی پوست ایجاد شده خالی می شود اما وقتی این سوراخ ها بسته می شود و چرک در آن تجمع پیدا می کند، آبسه ایجاد شده که با احساس درد و التهاب در این ناحیه همراه است.
بیمارانی که به کیست مبتلا می شوند معمولا با این عارضه و علائمی که ایجاد میکند آشنایی ندارند و به دلیل احساس درد و ناراحتی در انتهای ستون فقرات به پزشک مراجعه می کنند.
طبق آمار موجود آقایان و افراد جوان بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند و ممکن است یکی از دلایل آن پرمویی باشد.
تا الان هیچ علت مشخصی برای ابتلا به این بیماری عنوان نشده اما طبق بررسی های صورت گرفته، احتمالاتی وجود دارد که می تواند منجر به بروز این عارضه شود. پزشکان عقیده دارند این بیماری می تواند در نتیجه واکنش بدن به وجود یک چیز غیر عادی (مو) در زیر پوست بروز پیدا کند که در ادامه به دلایل احتمالی ایجاد این عارضه می پردازیم:
- ژنتیک یا سابقه خانوادگی
- پرمویی
- افرادی که به واسطه کارشان زیاد می نشینند
- لباس های تنگ و ایجاد اصطکاک در این ناحیه
- چاقی
همه این ها احتمالاتی است که برای این بیماری در نظر گرفته شده و می تواند زمینه بروز این عارضه را فراهم کند. اما همانطور که گفته شد بیشتر مردم با علائم این بیماری آشنا نیستند و به همین دلیل در اینجا بطور دقیق نشانه هایی که این بیماری ایجاد می کند را بررسی خواهیم کرد:
مشابه سایر بیماری هایی که در ناحیه مقعد ایجاد می شوند، کیست مویی هم می تواند مدت زیادی بدون هیچگونه علائم مشخصی وجود داشته باشد. زمانی نشانه های این بیماری نمایان می شوند که عفونت و آبسه ایجاد شود.
کیست مویی مزمن می تواند علائم بسیار دردناکی ایجاد کند که علاوه بر آزاردهنده بودن، در صورتی که به موقع درمان نشوند خطرناک هم هستند.
ایجاد قرمزی و التهاب در پوست این ناحیه، درد، ترشحات چرکی و بدبو و در مواردی احساس تب و لیزر از نشانه های شایع این عارضه می باشد که در صورت مشاهده آنها باید هرچه زودتر برای درمان کیست مویی اقدام کنید.
چگونه کیست مویی را درمان کنیم؟
یکی از مواردی که بطور مستقیم بر تعیین روش درمان سینوس موثر است، میزان گسترش عفونت این بیماری است. معمولا درمان خانگی و دارویی اولین روشی است که برای برطرف کردن بیماری های مقعدی مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت عدم اثربخشی، از سایر روش های تهاجمی استفاده می شود. اما در مورد کیست مویی باید گفت که تنها راه درمان قطعی آن استفاده از روش لیزر و جراحی است و مصرف داروهای مسکن و آنتی بیوتیک تنها به کاهش التهاب و عفونت بیماری کمک می کند. استفاده از این روش ها بدون نظر پزشک می تواند باعث تاخیر در اقدامات درمانی موثر و گسترش بیشتر عفونت به بافت اطراف بیماری شود. تنها روشی که توانسته جایگزین جراحی برای درمان این عارضه شود، درمان کیست مویی با لیزر است.
لیزر کیست مویی یک روش کاملا نوین است که به دلیل قیمت بالای دستگاه آن، در هر جایی قابل دسترسی نیست و تنها در کلینیک های تخصصی لیزر می توان از این خدمات استفاده کرد. این درمان بصورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی توسط دکتر متخصص انجام می شود.
جراحی کیست مویی با لیزر کمتر از نیم ساعت زمان می برد، نیازی بستری شدن قبل و بعد از جراحی نمی باشد و بیمار بلافاصله بعد از لیزر مرخص می شود. همچنین لیزر با انعقاد خون مانع از خونریزی در زمان جراحی می شود و همین امر دقت پزشک را بالا می برد.
اما عمل کیست مویی با بیهوشی و یا همان جراحی سنتی به دو صورت باز و بسته انجام می شود. در روش باز یک یا چند برش روی کیست ایجاد شده و عفونت آن تخلیه می شود. محل برش بعد از جراحی بخیه زده نمی شود و پزشک اجازه می دهد که این محل بصورت خود به خود ترمیم و بسته شود.
بنابراین مراقبت از زخم بعد از عمل و تعویض پانسمان و شستشوی محل، کار بسیار دشوار و حساسی است که نقش مهمی در پیشگیری از عفونت خواهد داشت.
در جراحی کیست به روش بسته که معمولا روند بهبودی در آن سریع تر است، بعد از تخلیه کامل عفونت محل زخم را بطور کامل بخیه می زنند. البته احتمال عفونت در این روش هم وجود خواهد داشت و به همین دلیل مصرف داروهای آنتی بیوتیک توسط پزشک تجویز می شود تا از عفونت و عود مجدد بیماری پیشگیری شود.
مراقبت بعد از جراحی کیست مویی
توجه کنید که بعد از جراحی حتما نکات مراقبتی را رعایت کنید زیرا این مرحله هم بخش مهمی از درمان به شمار می رود و تاثیر زیادی در عدم بازگشت بیماری خواهد داشت. بهتر است موهای زائد این ناحیه بطور کامل اصلاح شود، شستشوی زخم و یا تعویض پانسمان روزی چندین بار انجام شود تا از تجمع باکتری و ایجاد عفونت جلوگیری شود.
طبق دستور پزشک از داروهای آنتی بیوتیک و یا پمادهای موضعی برای سرعت بخشیدن به روند درمان استفاده کنید.
بهداشت فردی را رعایت کنید، تا بهبودی کامل از توالت فرنگی استفاده کنید و از پوشیدن لباس های تنگ تا چند هفته بعد از جراحی خودداری کنید.
با مواردی که در بالا گفته شد، متوجه شدیم مراحل درمان کیست مویی با لیزر بسیار آسان تر از جراحی این عارضه است و در روش لیزر نیازی به گذراندن دوران نقاهت و مراقبت های سخت بعد از جراحی نخواهد بود. بنابراین اگر صرفه جویی در وقت و سرعت بخشیدن به روند بهبودی برای شما اهمیت دارد، سعی کنید که روش لیزر را برای درمان بیماری خود انتخاب کنید.
